Skład

Alpikol został stworzony ze składników pochodzenia naturalnego, zapewniających wsparcie odporności* w okresie wiosennym i jesienno-zimowym, kiedy najczęściej dochodzi do przeziębień i zachorowań na grypę.

Składniki pochodzenia naturalnego wspierające odporność*:

*dotyczy wyciągów roślinnych z bzu czarnego

BEZ CZARNY
(łac. Sambucus Nigra)

Standaryzowany wyciąg z owoców bzu czarnego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (reguluje odpowiedź immunologiczną dzięki stymulacji produkcji cytokin) oraz wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne* i przeciwutleniające. Pomaga łagodzić objawy przeziębienia, kaszel i chrypę oraz działa napotnie. Dodatkowo wykazuje właściwości antyoksydacyjne objawiające się w neutralizacji negatywnego działania wolnych rodników, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

*A. Catchpole, S. Balasingam, Q. Adil, Virucidal activity of extract of clack elderberry extract against attenuated swH1N1, Swine Flu. London Bioscience Innovation Centre, Royal College Street, London, Pharmacare Laboratories Pty Ltd, Australia, 2010.

KORZEŃ PELARGONII AFRYKAŃSKIEJ
(łac. Pelargonium sidoides)

Składniki wyciągu wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne: hamują zarówno wnikanie patogenów do wnętrza komórki, jak i ich namnażanie w komórkach; wykazują również działanie immunostymulujące poprzez m.in. pobudzenie fagocytozy; zwiększają aktywność ruchu rzęsek, co ułatwia wydalanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych wraz ze szkodliwymi patogenami.

*A. Timmer, J. Günther, E. Motschall, G. Rücker, G. Antes, W. Kern, Pelargonium sidoides extract for treating acute respiratory tract infections, The Cochrane database of systematic reviews. 10: CD006323. PMID 24146345. doi:10.1002/14651858.CD006323.pub3, WV, 22 October 2013.

YESTIMUN® BETA-GLUKAN

Yestimun® Beta-glukan to naturalny ekstrakt drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae. Jest naturalnym i skutecznym, wysokojakościowym składnikiem immunomodulującym, który rozpoznawany jest przez komórki odpornościowe jako potencjalny patogen, dzięki czemu pobudzone są one do działania. W badaniu dowiedziono profilaktyczny i terapeutyczny * wpływ składnika w lekkich przeziębieniach, redukuje podrażnienia błony śluzowej gardła, kaszel i nieżyt nosa. Przyspiesza również proces regeneracji organizmu po osłabieniu związanym z przeziębieniem.

*A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System; Hans-Joachim Graubaum, Regina Busch, Heike Stier, Joerg Gruenwald

MALINY

 

Sproszkowane maliny podawane w trakcie przeziębienia wpływają kojąco na podrażnione gardło i napotnie, co pozwala na właściwą termoregulację przy podwyższonej temperaturze. Maliny zawierają m.in. witaminy C, E i z grupy B oraz wapń, potas czy magnez*.

*https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/wlasciwosci-malin-maliny-zwalczaja-goraczke-biegunke-bole-miesiaczkowe-aa-LZqK-QKzZ-V2K1.html