Skład

Linia produktów Alpikol została stworzona ze składników pochodzenia naturalnego, zapewniających wsparcie odporności* w okresie wiosennym i jesienno-zimowym, kiedy najczęściej dochodzi do przeziębień i zachorowań na grypę.

Składniki pochodzenia naturalnego wspierające odporność*:

*dotyczy wyciągów roślinnych z bzu czarnego, lipy, czosnku i soku z aloesu

BEZ CZARNY
(łac. Sambucus Nigra)

Standaryzowany wyciąg z owoców bzu czarnego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (reguluje odpowiedź immunologiczną dzięki stymulacji produkcji cytokin) oraz wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne* i przeciwutleniające. Pomaga łagodzić objawy przeziębienia, kaszel i chrypę oraz działa napotnie. Dodatkowo wykazuje właściwości antyoksydacyjne objawiające się w neutralizacji negatywnego działania wolnych rodników, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

*A. Catchpole, S. Balasingam, Q. Adil, Virucidal activity of extract of clack elderberry extract against attenuated swH1N1, Swine Flu. London Bioscience Innovation Centre, Royal College Street, London, Pharmacare Laboratories Pty Ltd, Australia, 2010.

KORZEŃ PELARGONII AFRYKAŃSKIEJ
(łac. Pelargonium sidoides)

Składniki wyciągu wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne: hamują zarówno wnikanie patogenów do wnętrza komórki, jak i ich namnażanie w komórkach; wykazują również działanie immunostymulujące poprzez m.in. pobudzenie fagocytozy; zwiększają aktywność ruchu rzęsek, co ułatwia wydalanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych wraz ze szkodliwymi patogenami.

*A. Timmer, J. Günther, E. Motschall, G. Rücker, G. Antes, W. Kern, Pelargonium sidoides extract for treating acute respiratory tract infections, The Cochrane database of systematic reviews. 10: CD006323. PMID 24146345. doi:10.1002/14651858.CD006323.pub3, WV, 22 October 2013.

YESTIMUN® BETA-GLUKAN

Yestimun® Beta-glukan to naturalny ekstrakt drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae. Jest naturalnym i skutecznym, wysokojakościowym składnikiem immunomodulującym, który rozpoznawany jest przez komórki odpornościowe jako potencjalny patogen, dzięki czemu pobudzone są one do działania. W badaniu dowiedziono profilaktyczny i terapeutyczny * wpływ składnika w lekkich przeziębieniach, redukuje podrażnienia błony śluzowej gardła, kaszel i nieżyt nosa. Przyspiesza również proces regeneracji organizmu po osłabieniu związanym z przeziębieniem.

*A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System; Hans-Joachim Graubaum, Regina Busch, Heike Stier, Joerg Gruenwald

MIÓD WIELOKWIATOWY

Wykazuje działanie antybakteryjne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go za potencjalny środek zaradczy oraz bezpieczny środek na kaszel i przeziębienie, który może ukoić stan zapalny i ból gardła u dzieci*. Skuteczne działanie zapewnia bogaty skład: zawiera cukry, składniki mineralne, mikroelementy, enzymy, aktywne substancje biologiczne, witaminy B1, B2, B6, E, K, C, karoten, kwas pantotenowy i kwas foliowy**.

*WHO, Cough and Cold Remedies for the Treatment of Acute Respiratory Infections in young children, Child and adolescent health and development, 2001.
**Horn H., Leibold G., Medicines from the hive: honey, pollen, royal jelly, beeswax, propolis, bee venom, 2006, s, 238.

LIŚCIE ALOESU

Współczesne badania naukowe potwierdziły właściwości prozdrowotne i lecznicze aloesu, które roślina zawdzięcza wyjątkowemu bogactwu substancji bioaktywnych – zawiera aminokwasy, enzymy, witaminy z grupy B, witaminę C i A*. Składniki te sprawiają, że regularne zażywanie soku aloesowego wspomaga odporność, łagodzi stany zapalne w organizmie, pomaga w regeneracji i odbudowie tkanek. Substancje o właściwościach ściągających i odkażających łagodzą dodatkowo podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz dziąseł i jamy ustnej. Aloes A.barbadenis Mill. zawiera najwięcej substancji biologicznie czynnych, co wyjaśnia silne działanie przeciwzapalne. Sok z liści aloesu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększając odporność komórek na wirusy.

*D. Krupińska-Ziętkowska, https://parenting.pl/aloes-w-walce-z-odpornoscia-wlasciwosci-rosliny, dostęp 26.04.2019.

CZOSNEK

Standaryzowany wyciąg z czosnku przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Badania wykazują, że ekstrakt z czosnku wykazuje szerokie właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Działanie antybakteryjne było wykazane w trakcie szeregu eksperymentów, w których jednoznacznie wykazano, że ekstrakt z czosnku, a także indywidualne związki z niego wyizolowane, zahamowują wzrost bakterii zarówno gram dodatnich, jak i gram ujemnych*.

*P.D. Maldonado, Chánez-Cárdenas, M.E. & Pedraza-Chaverrí, J. Aged garlic extract, garlic powder extract, S-allylcysteine, diallyl sulfide and diallyl disulfide do not interfere with the antibiotic activity of gentamicin, Phytotherapy Research 19, s. 252-254, 2005.

KWIAT LIPY

W lecznictwie wykorzystuje się kwiatostan lipy – wyciąg z kwiatów wpływa kojąco na podrażnione gardło i jamę ustną oraz przyczynia się do wspomagania naturalnej odporności organizmu. Głównymi związkami czynnymi lipy są flawonoidy, olejek eteryczny i związki śluzowe. Kwiat lipy wspomaga wypacanie w przebiegu gorączki – wykazuje działanie napotne. Flawonoidy zawarte w lipie charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Kwiatostan lipy ma mnóstwo cennych składników: garbniki, węglowodany, aminokwasy, kwasy organiczne, witaminy grupy PP oraz witaminę C.

 

SOK MALINOWY

Sok z malin podawany w trakcie przeziębienia wpływa kojąco na podrażnione gardło i napotnie, co pozwala na właściwą termoregulację przy podwyższonej temperaturze. Maliny zawierają m.in. witaminy C, E i z grupy B oraz wapń, potas czy magnez*.

*https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/wlasciwosci-malin-maliny-zwalczaja-goraczke-biegunke-bole-miesiaczkowe-aa-LZqK-QKzZ-V2K1.html

SKONCENTROWANY SOK Z CYTRYNY

Cytryna znana jest jako jedno z bogatych źródeł witaminy C i dobroczynnego wpływu na zdrowie.

 

WYCIĄG Z KŁĄCZA IMBIRU

Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne, odkażające i przeciwzapalne.