Częste pytania

Czym jest odporność?

Odporność to umiejętność rozpoznania przez organizm czynników patogennych i skuteczna walka z nimi poprzez wytwarzanie przeciwciał dokładnie rozpoznających określony antygen (czynnik pobudzający do działania układ odpornościowy). Od dnia narodzin budujemy umiejętność właściwego zachowania organizmu wobec rozpoznawanych wirusów, bakterii i grzybów, które organizm zapamiętuje. Można ją zwiększać np. dzięki wykorzystaniu preparatów bazujących na naturalnych składnikach.

Czym różnią się odporność nieswoista i odporność swoista?

Odporność dzielimy na nieswoistą (wrodzoną) i swoistą (nabytą):

  • odporność nieswoista – jej „narzędziami” są:
    • widoczne „granice” ciała, czyli skóry i błony śluzowe
    • odruchy pozwalające na pozbycie się wydzielin czy ciał obcych, czyli np. kaszel, kichanie czy wymioty
  • odporność swoista – nabywamy ją w trakcie kontaktu z patogenami:
    • naturalna – zdobywana poprzez przeciwciała wytworzone przez organizm w trakcie przebytych chorób i zakażeniach czy przy szczepieniach ochronnych
    • sztuczna – zdobywana z przeciwciałami matki przekazywanymi przez łożysko oraz styczność z surowicami odpornościowymi
Co to jest pamięć immunologiczna?

Pamięć immunologiczna to zdolność systemu immunologicznego do utrzymywania przez dłuższy czas informacji o rozpoznanym antygenie, dzięki czemu przy kolejnym jego pojawieniu się jest natychmiastowo rozpoznawany i likwidowany (mechanizm wtórnej odpowiedzi immunologicznej).

Dzięki temu mechanizmowi z każdym kolejnym wirusem, z którym obcujemy, wzrasta nasza odporność.

Jakie czynniki mają szczególny wpływ na osłabienie odporności?

Antybiotyki to silne leki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym – zabijają bakterie i grzyby i hamują ich rozmnażanie, jednocześnie wyjaławiając florę bakteryjną, dlatego powinny być włączane do kuracji wyłącznie przez lekarza. Nie wolno stosować ich bez takiego wskazania i nie powinny być wykorzystywane do leczenia innej choroby niż ta, do której były przepisane.
Nie działają jednak na wirusy, dlatego nie wolno stosować ich w przypadku przeziębienia. Między innymi ich nadużywanie doprowadziło do antybiotykoodporności drobnoustrojów, która według raportu Światowej Organizacji Zdrowia z 2014 roku stanowi jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na świecie*.
*WHO, Antimicrobial resistance: globel report on surveillance, 2014.

Jak organizm odpowiada na infekcję?

Często zdarza się, że uciążliwe objawy choroby mylone są z nią samą. Chorobą jest zasiedlenie się w organizmie wirusów, bakterii lub grzybów, z którymi walczymy dzięki odpowiedzi immunologicznej. Warto wiedzieć, że objawy, które zwalczamy, to symptomy prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Kaszel czy katar to sposoby pozbycia się wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, a gorączka (czyli temperatura wyższa niż 38°C) to nic innego jak sposób na zwiększenie mobilności i aktywności krwinek białych i aktywacji limfocytów T.

Objawów (mimo że świadczą o prawidłowej walce z patogenami) nie wolno bagatelizować i najlepiej skonsultować stan zdrowia z lekarzem, który zaproponuje najlepszy sposób leczenia.

Dlaczego składniki pochodzenia naturalnego są skuteczne we wspieraniu odporności?

Składniki pochodzenia naturalnego, z jakimi mamy do czynienia w linii produktów Alpikol, to sprawdzone od wieków rozwiązania, które w medycynie ludowej służyły poprawie stanu zdrowia na długo przed pojawieniem się leków. Podane w formie smacznego syropu, zapewniają skuteczne wspiercie organizmu w okresie wiosennym i jesienno-zimowym.

Co to jest i jak działa Beta-glukan?

Beta-gluklan to polisacharyd (łańcuch złożony z molekuł glukozy). Otrzymywany jest z różnych źródeł:
• całych ziaren (owsa i jęczmienia)
• niektórych gatunków grzybów (drożdże chlebowe)
• grzybów wykorzystywanych w medycynie: reishi („grzyb nieśmiertelności”), żagwica listkowata i twardnik japoński

Yestimun® Beta-glukan to naturalny, skuteczny i wysokojakościowy składnik immunomodulujący. Jest pozyskiwany ze ścian komórkowych drożdży piwowarskich z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Specjalna metoda pozyskiwania pozwala na uzyskanie produktu o wysokiej, aż 85% koncentracji.

Naturalna i wysoce oczyszczona struktura Yestimun® Beta-glukanu może być identyfikowana poprzez komórki odpornościowe w jelitach jako umowny patogen. W konsekwencji uruchamiana jest odpowiedź immunologiczna, co daje organizmowi możliwość szybkiej reakcji na wypadek infekcji.

Co oznacza standaryzacja składnika?

Standaryzacja surowców gwarantuje odpowiednią wartość i efektywność farmakologiczną (leczniczą) produktu. Preparat standaryzowany zawiera ściśle określoną ilość składników odpowiedzialnych za efekt terapeutyczny. Zapewnia to ujednolicenie zawartości związków czynnych w każdej porcji preparatu.